Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Dovršení průmyslové revoluce

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Dovršení průmyslové revoluce

V 19. století se výrazně rozrůstá ekonomika na celém světě. Jako rozbuška působil vynález parního stroje Jamese Watta. Stroj postupně nahrazuje přírodní síly, síly zvířat i síly člověka.

Pro jeho všestrannost se využívá v továrnách všeho druhu, v dopravě i v zemědělství. Parní stroj se využívá i při výrobě strojů jiných. Díky parnímu stroji se zkracují vzdálenosti a časové úseky dopravy po celém světě. Průmyslová revoluce nahrála trumfy do rukou hlavně podnikatelům. Po roce 1850 nastala do té doby nebývalá volnost pro lidi všeho druhu.
Nastalo veliké hospodářské probuzení. Otevřely se nové způsoby práce ve všech průmyslných odvětvích. Na průmyslovou revoluci navazují i jiné vynálezy než parní stroj. Například vynálezem pouličního osvětlení obloukovou lampou Františka Křižíka, se narušil rytmus střídání dne a noci. Po určité době se pára postupně nahrazovala jinými zdroji energie (elektřina, plyn, a výbušné směsi). Na přelomu 19. a 20. století bylo vynalezeno spousty užitečných strojů jako je telegraf, který vynalezl Morse, telefon, který vynalezl Bell, letadlo, auto a posléze bezdrátový telegraf. Toto období nazýváme druhou průmyslovou revolucí.

V 50. letech 19. století, se zrušila celní hranice mezi Rakouskem a Uherskem, vybudovala se síť bank, spořitelen a záložen, byl vypracován nový živnostenský řád. Přichází sdružování se do skupin a akciové podnikání. Díky nové liberálně hospodářské politice státu, se vystřídala vlažnost podnikání rakouských šlechticů a měšťanů se zběsilou zakladatelskou horečkou skončenou v roce 1873 zkrachováním finančního trhu v Rakousku. Reakcí byla obrovská hospodářská krize, která trvala až do konce století. Lidé se přesouvali a měnili zaměstnání ze zemědělství do průmyslu, obchodu, dopravy a živností. Byly vytvořeny základy průmyslové základy velkovýroby. Hutnickou výrobu ovládly hlavně Vítkovické a Třinecké železárny a kladenská Pražská železárenská společnost. Tyto podniky zaváděly do výroby nové druhy železa a oceli a postupně zatlačily dřevouhelné pece. Výrazně stoupla těžba uhlí. Uhlí dopravovala hlavně Polabská paroplavební společnost a parní železnice. Došlo rovněž k rozmachu českého strojírenství. Vyráběny byly stroje pro cukrovary, lihovary, pivovary, ale i pro doly a železnici.Mezi největší strojírenské podniky patří První brněnská továrna, Rustonova továrna v Libni, Ringhofferova vagónka na Smíchově, Škodovy závody v Plzni atd. Čeští podnikatelé se vedle strojního průmyslu, pivovarnictví a cukrovarnictví uchytili také v elektrotechnickém průmyslu (Franta Křižík a Míla Kolbenů).
Po roce 1850 byla propojena většina velkých měst v Rakousku-Uhersku železnicí a telegrafním spojením.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT